Siirry suoraan sisältöön

LEI-tunnus

LEI-tunnus (Legal Entity Identifier) on maailmanlaajuinen yhteisötunnus, joka on tarkoitettu rahoitusmarkkinoilla toimivien yritysten ja yhteisöjen tunnistamiseen. Vaatimus LEI-tunnuksesta perustuu EU:n arvopaperilainsäädäntöön.

Yritys tai yhteisö (esimerkiksi rekisteröity yhdistys tai säätiö) tarvitsee LEI-tunnuksen, jos se tekee kauppoja pörssiosakkeilla, ETF-rahasto-osuuksilla tai muilla pörssinoteeratuilla arvopapereilla tai johdannaisilla.

Pelkkään omistamiseen LEI-tunnusta ei tarvita.

LEI-tunnusta voivat hakea PRH:lta yritykset ja yhteisöt, joilla on Y-tunnus sivuliikkeitä lukuun ottamatta. Lue lisää ja täytä hakemus PRH:n verkkosivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

LEI-tunnus näkyy YTJ-yrityshaussa

PRH ei lähetä päätöstä LEI-tunnuksen myöntämisestä. Yritykselle tai yhteisölle myönnetty LEI-tunnus näkyy PRH:n ja Verohallinnon yhteisessä YTJ-yrityshaussa yrityksen tai yhteisön tiedoissa. Tunnus näkyy hakutuloksessa Y-tunnushistorian alapuolella kohdassa "LEI-tiedot". Siirry YTJ-yrityshakuun.Avautuu uuteen välilehteen

Lataa LEI-tiedostoja

Saat tietoja annetuista LEI-tunnuksista sekä uusista ja muuttuneista tiedoista lataamalla LEI-tiedostoja. Voit ladata tiedostoja myönnetyistä LEI-tunnuksista ja niiden haltijoista.

CDF 1.0- ja CDF 2.1-tiedostot sisältävät tietoja LEI-tunnuksen haltijasta ja LEI-tunnuksen rekisteröintitiedoista. CDF 1.0- ja CDF 2.1-tiedostot ovat vanhoja tiedostoja. CDF 3.1 on teknisesti uusin versio, jossa on uusia tietoja.

RR-tiedosto (RelationshipRecord) sisältää tietoja LEI-tunnuksen haltijan konsernisuhteesta, jos haltijan emoyhteisöllä on LEI-tunnus. Tiedostossa on tiedot haltijan ja emoyhteisön LEI-tunnuksista, tieto konsernisuhteen luonteesta (onko suora vai ylin kirjanpidollinen emoyhteisö) ja voimassaoloajasta, emoyhteisön tilikaudesta ja käytetystä tilinpäätösstandardista. RR-tiedostosta on 24.3.2022 alkaen RR 2.1-versio.

EX-tiedosto sisältää tiedot niistä LEI-tunnuksen haltijoista, joilla ei ole emoyhteisöjä tai, joille ei ole ilmoitettu emoyhteisön tietoja ja tähän liittyvät selitteet.. EX-tiedostosta on 24.3.2022 alkaen EX 2.1-versio.

LEI-tiedot sisältävän tiedoston voi ladata sivustolta myös automaattisesti. LEI-tiedostoja on viisi erilaista. Käytä lataamiseen URL-osoitetta: https://tietopalvelu.ytj.fi/leitiedostot/tiedostolataus.aspx?type=1date=VVVVKKPP.

Osoitteessa VVVV on vuosi ja KK on kuukausi ja PP on päivä.

Tiedostojen muodot ovat: Type 1= CDF 1.0, Type 2= CDF 2.1, Type 3= RR, Type 4= EX ja Type 5 = CDF 3.1.