Siirry suoraan sisältöön

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus

Keskinäinen kiinteistöosakeyhtiö syntyy rekisteröimisellä PRH:n kaupparekisteriin. Sen jälkeen yhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle ja yhtiö voi ilmoittautua Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin.

Ilmoitus kaupparekisteriin vain sähköisesti

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustamisilmoitus täytyy tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti, jos

  • olet täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
  • vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä on suomalainen henkilötunnus sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti)
  • sinulla on suomalainen henkilötunnus
  • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

YTJ-palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen. Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet.

Palvelussa ilmoitat myös mm. seuraavat asiat:

  • mahdolliset erilajiset osakkeet
  • asunto-osakeyhtiölain noudattaminen joko kokonaan tai osittain.

Lue tarkemmat ohjeet perustamisilmoituksen tekemisestä prh.fi-sivuilta. Avautuu uuteen välilehteen

Maksa käsittelymaksu

YTJ-palvelu laskee automaattisesti maksun, joka maksetaan palvelussa verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoite. Maksaja voi olla muu kuin tietojen ilmoittaja tai ilmoituksen allekirjoittaja.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

Miten saat Y-tunnuksen?

Saat Y-tunnuksen ja ilmoituksen kirjausnumeron sen jälkeen, kun olet lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Miten ilmoitat yhtiön Verohallinnon rekistereihin?

Keskinäisen kiinteistöosakeyhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle sen jälkeen, kun PRH on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin.

Tämän jälkeen yhtiö voidaan ilmoittaa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Tee muutosilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella. Lue ohje muutosilmoituksen tekemisestä.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

PRH välittää uuden yhtiön tiedot huoneistotietojärjestelmään

Sähköisessä perustamisilmoituksessa antamasi tiedot uudesta keskinäisestä kiinteistöosakeyhtiöstä siirtyvät automaattisesti uuteen huoneistotietojärjestelmään. Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään merkitään myös osakehuoneistojen omistus, panttaus ja rajoitukset. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen