Siirry suoraan sisältöön

Asunto-osakeyhtiön perustamisilmoitus

Asunto-osakeyhtiö syntyy rekisteröimisellä PRH:n kaupparekisteriin. Sen jälkeen asunto-osakeyhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle ja yhtiö voi ilmoittautua Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin.

Ilmoitus kaupparekisteriin vain sähköisesti

Asunto-osakeyhtiön perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin täytyy tehdä sähköisesti YTJ-palvelussa. Ilmoituksen tekeminen paperilomakkeella ei ole mahdollista.

Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti, jos

  • olet täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
  • vähintään yhdellä hallituksen jäsenellä on suomalainen henkilötunnus sekä henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti)
  • sinulla on suomalainen henkilötunnus
  • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

YTJ-palvelussa luot perustamisilmoituksen, yhtiöjärjestyksen, huoneistoselitelmän (yhtiöjärjestyksen 4 §) ja osakkeenomistajaluettelon sekä liität perustamissopimuksen.

Palvelu ohjaa ilmoituksen teossa. Täytä pyydetyt tiedot, ja liitä mukaan tarvittavat liitteet. Lue tarkemmat ohjeet perustamisilmoituksen tekemisestä prh.fi-sivuilla. Avautuu uuteen välilehteen

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen
Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen


Maksa käsittelymaksu

YTJ-palvelu laskee automaattisesti maksun, joka maksetaan palvelussa verkkopankkitunnuksin tai luottokortilla tai antamalla verkkolaskuosoite. Maksaja voi olla muu kuin tietojen ilmoittaja tai ilmoituksen allekirjoittaja.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen
Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen


Miten saat Y-tunnuksen?

Saat Y-tunnuksen ja ilmoituksen kirjausnumeron sen jälkeen, kun olet lähettänyt ilmoituksen YTJ-palvelussa.

Miten ilmoitat yhtiön Verohallinnon rekistereihin?

Asunto-osakeyhtiön perustiedot siirtyvät automaattisesti Verohallinnolle sen jälkeen, kun PRH on rekisteröinyt yhtiön kaupparekisteriin.

Tämän jälkeen yhtiö voidaan ilmoittaa Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, työnantajarekisteriin ja ennakkoperintärekisteriin. Tee muutosilmoitus sähköisesti YTJ-palvelussa tai paperilomakkeella. Lue muutosilmoituksen ohje.

Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen
Ulkoinen sivusto, avautuu uuteen välilehteen

PRH välittää uuden yhtiön tiedot huoneistotietojärjestelmään

Sähköisessä perustamisilmoituksessa antamasi tiedot uudesta asunto-osakeyhtiöstä siirtyvät automaattisesti uuteen, Maanmittauslaitoksen ylläpitämään huoneistotietojärjestelmään. Sinne merkitään myös osakehuoneistojen omistus, panttaus ja rajoitukset. Lue lisää huoneistotietojärjestelmästä osakehuoneistorekisteri.fi-sivuilta.Avautuu uuteen välilehteen