Yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisilmoitus

Yksityisestä elinkeinonharjoittajasta käytetään yleiskielessä nimityksiä "toiminimi", "tmi" tai "yksityisliike". Verohallinto käyttää yksityisestä elinkeinonharjoittajasta nimitystä liikkeen- tai ammatinharjoittaja.

Yksityisen elinkeinonharjoittajan ("toiminimen") on tehtävä perustamisilmoitus PRH:n kaupparekisteriin seuraavissa tilanteissa:

  • Elinkeinotoimintaa varten on pysyvä toimipaikka eli omasta asunnosta erillinen liiketila.
  • Elinkeinonharjoittajalla on palveluksessaan muita henkilöitä kuin aviopuoliso tai alaikäinen lapsi tai lapsenlapsi.
  • Elinkeinonharjoittaja haluaa suojata valitsemansa toiminimen eli pitää nimen itsellään.
  • Elinkeinonharjoittaja harjoittaa luvanvaraista elinkeinotoimintaa.

Sähköisen perustamisilmoituksen käsittelymaksu on edullisempi kuin paperisen:

  • sähköinen perustamisilmoitus 60 euroa
  • paperinen perustamisilmoitus 115 euroa.

Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.

Ilmoitus on maksuton, jos sinun ei tarvitse ilmoittautua PRH:n kaupparekisteriin vaan merkintä Verohallinnon rekistereihin riittää.

Miten saat Y-tunnuksen?

Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti, saat Y-tunnuksen allekirjoitettuasi ilmoituksen ja maksettuasi kaupparekisterin käsittelymaksun.

Kun teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen kolmen päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä.

Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie noin sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Miten teet ilmoituksen sähköisesti kaupparekisteriin ja Verohallintoon?

Et voi tehdä ilmoitusta sähköisesti kaupparekisteriin ja Verohallintoon samalla kertaa. Sinun pitää ensin tehdä perustamisilmoitus kaupparekisteriin, jonka jälkeen voit tehdä muutosilmoituksen Verohallintoon.

Voit tehdä ilmoituksen sähköisesti, jos

  • olet täysi-ikäinen eli täyttänyt 18 vuotta
  • sinulla on suomalainen henkilötunnus
  • sinulla on henkilökohtaiset verkkopankkitunnukset tai mobiilivarmenne tai sirullinen henkilökortti (HST-kortti).

Kun olet tehnyt ilmoituksen kaupparekisteriin ja saanut Y-tunnuksen, voit ilmoittautua sähköisellä muutosilmoituksella Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin sekä antaa muut tarvittavat tiedot.
Lisäksi yrittäjät maksavat tuloistaan ennakkoveroa. Voit hakea ennakkoveroa. Siirry tutustumaan Verohallinnon ohjeisiin vero.fi-sivuille.

Katso opasvideo yksityisen elinkeinonharjoittajan perustamisesta sähköisesti ja ilmoituksen tekemisestä kaupparekisteriin. Siirry opasvideoon PRH:n YouTube-kanavalle.

Lue tarkemmat ohjeet kaupparekisteriin ilmoittamisesta prh.fi-sivuilla.

Perustamisilmoitus paperilomakkeella

Jos teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, täytä lomake Y3 ja henkilötietolomake. Tutustu ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake koneella, tulosta se A4-koossa ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Kun teet ilmoituksen PRH:n kaupparekisteriin paperilomakkeella, maksa käsittelymaksu etukäteen ja liitä kuitti ilmoitukseen. Tutustu maksuohjeisiin prh.fi-sivuilla.

Jos sinulla on jo Y-tunnus, ja haluat ilmoittaa yrityksesi kaupparekisteriin, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Kirjoita Y6-lomakkeen kenttiin perustietojen lisäksi kaupparekisteriin ilmoitettavat tiedot: yrityksen nimi, kotipaikka, osoite ja toimiala. Tutustu muutosilmoituksen ohjeisiin.

Lataa paperilomake ja täyttöohje