Siirry suoraan sisältöön

Maatalousyrittäjän
ja metsänomistajan perustamisilmoitus

Maatalousyrittäjiä kutsutaan maataloudenharjoittajiksi. Näitä ovat

  • maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät
  • toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot
  • toimintaa harjoittavat kuolinpesät.

Metsänomistajia kutsutaan metsätalouden harjoittajiksi silloin, kun tarkoitetaan metsää omistavia yksityishenkilöitä, kuolinpesiä tai puolisoita yhdessä.

Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin kestää yleensä kolme viikkoa.

Muutosilmoitus, jos sinulla on jo Y-tunnus

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut maa- tai metsätaloutta tai elinkeinotoimintaa, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus sähköisesti (linkki YTJ-palveluun sivun lopussa) tai Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella.

Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin.

Löydät Y6-lomakkeen tämän sivun lopusta. Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake, tulosta se A4-koossa, allekirjoita ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Ennen kuin täytät lomakkeen, tutustu Y6-ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Perustamisilmoitus paperilomakkeella, kun ilmoittaudut vain Verohallinnolle

Kun ilmoittaudut vain Verohallinnon rekistereihin, tee perustamisilmoitus paperilomakkeella Y3. Täytä myös henkilötietolomake. Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake, tulosta se A4-koossa, allekirjoita ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Ennen kuin täytät lomakkeen, tutustu Y3-ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Milloin Y-tunnus?

Kun teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä.

Y-tunnuksen näet YTJ-palvelussa noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä tai postittamisesta. Tarkista Y-tunnus YTJ-yritys- ja yhteisöhaussa.Avautuu uuteen välilehteen

Perustamisilmoitus sähköisesti, kun ilmoittaudut myös kaupparekisteriin

Perustamisilmoituksen voit tehdä sähköisesti, jos ilmoittaudut Verohallinnon rekistereiden lisäksi myös PRH:n kaupparekisteriin.

Ilmoittaminen kaupparekisteriin on maksullista. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

Milloin Y-tunnus?

Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti, saat Y-tunnuksen allekirjoitettuasi ilmoituksen ja maksettuasi kaupparekisterin käsittelymaksun. Tarkista Y-tunnus YTJ-yritys- ja yhteisöhaussa.Avautuu uuteen välilehteen