Siirry suoraan sisältöön

Maatalousyrittäjän
ja metsänomistajan perustamisilmoitus

Maatalousyrittäjiä kutsutaan maataloudenharjoittajiksi. Näitä ovat maataloutta tai maa- ja metsätaloutta harjoittavat itsenäiset yrittäjät, toimintaa yhdessä harjoittavat puolisot ja toimintaa harjoittavat kuolinpesät.

Metsänomistajia kutsutaan metsätalouden harjoittajiksi silloin, kun tarkoitetaan metsää omistavia yksityishenkilöitä, kuolinpesiä tai puolisoita yhdessä.

Tee perustamisilmoitus paperilomakkeella

Mikäli ilmoittaudut vain Verohallinnon rekistereihin, tee perustamisilmoitus paperilomakkeella Y3. Täytä myös henkilötietolomake. Verohallinnon rekistereihin ilmoittautuminen on maksutonta. Tutustu Y3-ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake, tulosta se A4-koossa, allekirjoita ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.

Perustamisilmoituksen voit tehdä sähköisesti, jos ilmoittaudut Verohallinnon rekistereiden lisäksi myös PRH:n kaupparekisteriin. Toiminimen ilmoittaminen kaupparekisteriin on maksullista. Tutustu kaupparekisterin käsittelymaksujen hinnastoon prh.fi-sivuilla.Avautuu uuteen välilehteen

Saat Y-tunnuksen

Kun teet perustamisilmoituksen paperilomakkeella, saat Y-tunnuksen parin päivän kuluessa ilmoituksen jättämisestä. Y-tunnuksen näet YTJ-palvelusta noin kahden työpäivän kuluttua ilmoituksen jättämisestä tai postittamisesta. Tarkista Y-tunnus YTJ-yrityshaussaAvautuu uuteen välilehteen

Kun teet perustamisilmoituksen sähköisesti, saat Y-tunnuksen allekirjoitettuasi ilmoituksen ja maksettuasi kaupparekisterin käsittelymaksun.

Yrityksen merkitseminen Verohallinnon arvonlisäverovelvollisten rekisteriin, ennakkoperintärekisteriin ja työnantajarekisteriin vie sen sijaan yleensä kolme viikkoa.

Onko sinulla jo Y-tunnus?

Jos sinulla on jo Y-tunnus, eli olet aikaisemminkin harjoittanut maa- tai metsätaloutta tai elinkeinotoimintaa, tee perustamisilmoituksen sijaan muutosilmoitus sähköisesti tai Y6-lomakkeella ja henkilötietolomakkeella. Käytä samaa Y-tunnusta kuin aiemmin. Tutustu Y6-ilmoituksen täyttöoppaaseen.

Löydät lomakkeet tämän sivun lopusta.

Tallenna tarvittaessa ensin lomake koneellesi, jotta pääset täyttämään sitä. Täytä lomake, tulosta se A4-koossa, allekirjoita ja postita lomakkeessa mainittuun osoitteeseen.